Fii deștept, antrenează-ți mintea

fii destept

Din carte:

Capitolul 1, Despre inteligența creierului

Crezi că poții că poți deveni mai inteligent decât ești? Ce-ar fi dacă ți-aș spune despre coeficientul de inteligență IQ că poate fi mărit? Că poți să-ți sporești puterea care există în memoria sau creierul tău? Că poți accelera capacitatea de învățare și redare a noilor informații?

Acum un deceniu, specialiștii în neurologie susțineau despre creier că ar conține încă de la naștere, un număr fix de neuroni care nu este afectat de experiențele de pe parcursul vieții. Se credea că singurele schimbări înregistrate pe parcursul vieții, erau unele modificări minore ale contactelor sinaptice generate de conexiunile dintre neuroni sau moartea celulelor dirijată de îmbătrânirea organismului. Astăzi, noul cuvânt de ordine în ce privește atributele creierului este „neuroplasticitatea”, care este abilitatea creierului de a se modifica continuu ca rezultat al experiențelor noastre – fie prin conexiuni noi între neuroni, fie prin generarea unor neuroni complet noi. Un muzician care exersează la un instrument în fiecare zi, timp de ani de zile, își influențează și modifică structura creierului său oferindu-ne un model bun de neuroplasticitatea creierului.

Există din ce în ce mai multe dovezi demonstrate științific care arată cum creierul se poate schimba și la o vârstă adultă, atât fizic, cât și operațional. Ultimele cercetări arată nu numai că neuronii se pot regenera, ceea ce înseamnă că unele leziuni cerebrale pot fi reparate, dar și că experiența pe care ne-o creem, schimbă felul în care creierul nostru operează prin modificarea conexiunilor dintre neuroni. Toate aceste noi informații confirmă că, orice vârstă am avea sau oricât de obișnuiți am fi cu ceva, putem să învățăm să ne schimbăm obiceiurile și aspectele nedorite ale personalității prin experiențele pe care ni le creem și gândurile pe care ni le repetăm zi de zi. Nu-i așa că-i minunat?

Pe măsură ce îmbătrânim, creierul nostru are tendința de a renunța la legăturile sinaptice neutilizate, adică la acele conexiuni neuronale care nu au fost atât de active. Neuronii care nu primesc și nu trimit informație se degradează și mor. Vestea bună este că putem preveni îmbătrânirea prematură a creierului, în același fel în care ne putem schimba tendințele auto-distructive, depresiile, dependențele, stările de anxietate, lenea, și multe alte probleme psihice, adică prin antrenament mental sau o practicare riguroasă și sistematică a FITNESSULUI MINȚII.

O minte activă este o minte sănătoasă și pentru a o păstra în condiții excelente aveți nevoie să practicați o gimnastică a minții. Un antrenament mental făcut în mod sistematic, va facilita procesul de îmbunătățire a funcțiilor mentale și vă va aduce beneficii mult peste ce vă puteți imagina. Pentru a realiza acest lucru va trebui să încercați să vă creați experiențe noi din când în când, să faceți mai multe lucruri în același timp și să jonglați între mai multe idei și proiecte. Când sunteți într-o situație dificilă sau simțiți că sunteți blocat, aduceți-vă aminte de toate situațiile în care ați reușit să rezolvați niște probleme dificile. Ascultați diferite genuri de muzică și citiți nu numai ceea ce vă place și vă confirmă filozofia de viață, dar și cărți, reviste sau articole ale căror idei nu vă plac. Este deosebit de important să încercați să înțelegeți motivele pentru care cineva reacționează într-un anume fel care nu vă place sau convine fără să-l judecați, să-l criticați sau să-l blamați, ținându-vă la distanță de orice gândire de tip negativ. Pur și simplu observați cum unii oameni sunt atât de diferiți de dumneavoastră și acceptați această realitate încercând să găsiți chiar avantajele care pot apărea din aceste diferențe.

În această carte voi prezenta recomandări și tehnici de antrenare mentală, dar pentru a avea un rezultat extraordinar trebuie îndeplinită necesitatea de a gândi cât mai constructiv și de a abandona obișnuința unei gândiri negative, atât despre noi, cât și despre ceilalți. Practicând conștient tehnicile și exercițiile prezentate, veți pune în mișcare capacități mentale pe care nici măcar nu bănuiți că le aveți.

Prețul unei cărți este de 21 ron și poate fi comandată și aici: