Scenariul de viata: învins sau învingator

Parental-Guidance

Încă din copilărie suntem programați chiar de părinții noștri să învățăm ceea ce au învațat și ei la rândul lor, de la părinții lor. Acest proces se numește PROGRAMARE PARENTALĂ. Dacă părinții noștri se consideră învinși față de provocările vieții, ne vor transmite această programare, iar dacă se consideră învingători, ne vor programa și pe noi în a deveni adevărați învingători pe scena vieții. Tiparul nostru existențial pe termen scurt sau lung, conține întotdeauna un fir narativ, care țese pentru noi un ”Scenariu de viață”, de învins sau învingător. Unii dintre noi reușesc să se elibereze din scenariile preluate parental și să acționeaze în stilul propriu, devenind responsabili pentru direcția și sensul vieții lor.

Fiecare om are un plan de viață construit încă din copilăria mică, în care sunt conținute maniere de comportament și comunicare, credințe, ritualuri și obiceiuri de familie, ocupații, jocuri, iluzii copilărești care odată destrămate pot duce la diferite crize de viață.

Dacă scenariul tău, nu este scenariul unui învingător autentic îl poți rescrie, dar asta presupune să cunoști foarte bine cine ești, ce dorești și încotro vrei să mergi.

Scenariul de viață se bazează pe o programare parentală pe care fiecare copil o caută din mai multe motive:

  • dă copilului un scop și motive esențiale pentru ca faptele lui să fie făcute de dragul părinților.
  • este important pentru un copil să-și planifice și structureze timpul într-un mod acceptat de părinți și de persoanele pe care le consideră a fi importante pentru el.
  • în special copiii au nevoie să li se spună cum să facă anumite lucruri, astfel încât procesul învățării să devină mai rapid și copii să simtă cum cresc mai repede.

După o perioadă, scenariul transmis transgenerațional, se înscrie în ADN-ul nostru, în moleculele noastre, iar noi ne trăim viața ca niste penițe bine educate și instruite perfect în a respecta instrucțiunile primite. Totul pe pilot automat. La oameni genele determină bio-chimic unele tipare pe care ei trebuie să le urmeze și de la care nu se pot abate, fără să simtă vină sau rușine. Aceste tipare stabilesc pentru noi cât de sus sau de departe putem ajunge.

Deși pare că noi trăim între niște granițe fixe și limitate, fiecare om are posibilitatea de a-și stabili singur soarta după vrerea și credința lui. Și pentru ca acest lucru să devină posibil este nevoie ca tu, cel interesat, să transformi orice provocare ți-o pune viața la picioare, într-o trambulină de creștere și evoluție personală.

Programul de Transformare personală de tip integrativ, ”CALEA INVINGĂTORULUI OBIȘNUIT” este cadrul potrivit pentru re-cunoaștere, transformare și dezvoltare personală. Pe parcursul lui vei primi asistență și susținere pentru a-ți activa și exersa abilitățile necesare obținerii unei personalități de învingător. Folosim tehnici din psihoterapia integrativă, consiliere pentru dezvoltare personală, analiza tranzacțională, NLP, managementul schimbării, psihologie socială, neuroștiințe și metode care au la bază experiența personală.

Mai multe detalii găsiți aici: Cursul EDILUM

Lasă un comentariu