De ce n-aș fi mai sănătos decât sunt?

Din carte:

Capitolul 5.1. Când inima e frântă, succesele neatinse și relațiile nereușite 

În afirmațiile și deducțiile mele mă voi baza pe dovezile științifice ale medicinii integrative, care susțin că o vindecare doar a simptomelor organismului fizic uman, nu este nici pe departe o vindecare completă. Adevăratul proces de vindecare se focusează și asupra cauzelor care declanșeză și mențin o anumită stare de boală și nu este suficient să fie abordată doar latura medicinii moderne sau alopate, ci și cea emoțională, mentală și spirituală. Aș putea spune cu vehemență că vindecarea noastră completă depinde în foarte mare măsura de modul în care ne raportăm la ceea ce se întâmplă în interiorul nostru, de felul în care ne privim pe noi și pe ceilalți și în cea mai mare măsură, de ceea ce ne considerăm a fi. Pentru a putea parcurge calea însănătoșirii personale ar fi indicat să-ți faci o cât mai precisă hartă interioară cu tot ce se întamplă în interiorul tău. Autocunoașterea este un instrument puternic și cheia care va deschide ușile multor beneficii și avantaje personale, dar însoțită și de o autentică scânteie de inspirație, te vor ajuta să-ți definești cu ușurință drumul pe care îl alegi.

De-a lungul anilor, în creșterea și dezvoltarea noastră, au rămas undeva în interiorul fiecăruia unele aspecte legate de lucruri pe care le-am trăit neconsumate, neînțelese sau neacceptate și care au dus la formarea unei zone umbrite, pe care deși nu o vedem, adesea o simțim. Este vorba de anumite Afecte Blocate în Corp  care sunt de fapt niște sfere energetice încărcate cu o emoție distructivă, neintegrată sau neprocesată la timpul ei și care, creează dezechilibre în cîmpul energetic al organismului nostru. Afectele blocate, pe care o să le numesc aici ABC-uri pentru ușurința exprimării,  sunt de fapt niște energii „ghimpe” prezente în corpul nostru și care nu au reușit ca în perioada în care s-au format, să fie eliberate și transformate,  în așa fel încât să-și modifice semnificația într-una pozitivă sau benefică, dintr-una negativă și distructivă pentru organism. Așadar, identificarea prezenței ABC-urilor în corpurile noastre este de o însemnătate majoră deoarece poate determina, fiecăruia dintre noi, apariția unor serii de probleme de ordin fizic, mental sau emoțional și am convingerea că acestea sunt cele mai importante motive care stau la baza declanșării multor boli sau afecțiuni, în special a celor care își găsesc mai greu cale de vindecare. Oare de ce?

Având rolul de a bloca fluxul energiilor în organism și împiedicând funcționarea normală a sistemelor, organelor, glandelor ș.a., afectele blocate sunt cele care slăbesc funcția sistemului imunitar lăsând organismul vulnerabil, lucru pentru care ar putea fi considerate responsabile direct sau indirect, atât de suferința fizică,  cât și psihică din viața noastră. Mulți dintre noi atunci când se simt afectați de anumite stări apăsătoare sau presiuni inexplicabile, apelează la medicina tradițională sau la psihoterapie care de cele mai multe ori tratează simptomul și nu cauza. Astfel, există tendința ca la o anumită perioadă de timp boala să reapară în corp în același loc sau în loc diferit, însă cu efect amplificat de această dată. Prezența în corpul nostru a acestor afecte blocate sau prizoniere, duc la crearea unui cerc vicios al afecțiunilor noastre din care, datorită efectelor lor sabotatoare, nu reușim să mai ieșim.

În această carte mi-am propus să vă arăt că procesul de eliberare a ABC-urilor distructive nu este chiar atât de dificil de realizat. El poate fi făcut chiar de noi și încă într-o manieră destul de simplistă. Dar pentru asta vreau să înțelegi că la baza cauzelor suferințelor și neputinței de a ne folosi abilitățile, talentele sau resursele noastre interne (inclusiv capacitatea de autovindecare), stau niște forme de energie încărcate cu diferite tipuri de emoții distructive care au rămas undeva prinse sau blocate și sunt ținute fără voia lor în corpul nostru. Sunt, de fapt, prizonierele fricilor noastre.

În practica mea de până acum am avut cazuri în care psihoterapia aplicată clienților mei rezolva anumite disfuncționalități, însă în suficient de multe cazuri, clienții rămâneau cu anumite neajunsuri. În exemplu care urmează se poate observa acest lucru. Menționez că numele clienților sunt fictive pentru a se păstra condiția de confidențialitate a relației terapeutice.

 Atacurile de panică ale Alinei

 Alina mi-a fost clientă aproximativ patru luni de zile. Intr-zi, ea s-a prezentat la mine în cabinet spunându-mi ca viața ei a devenit în ultimii ani un advărat coșmar, datorat episoadelor de depresie care urmau unor crize accentuate de atacuri de panică. Prezenta la acea dată o thanatofobie (teamă accentuată că va muri) și avea certitudinea că nu va fi nimeni lângă ea care să o ajute. Mi-a spus de nenumărate ori că simțea din ce în ce mai des amenințarea morții, care pentru ea devenise un lucru real, și că nu mai rezista să traiască nici un moment cu anumite simptome care în timp, își amplificau intensitatea și durata. Corpul ei, în momentele de criză, o faceau să se simtă paralizată și neputiinciosă în timp ce în interior era copleșită de un ritm respiratoriu neregulat-accentuat, o transpirație rece pe șira spinării, sufocare, tahicardie, hipertensiune arterială, senzația de colapsare și lipothimie.

Deși a încercat diferite metode de vindecare cu mai mulți specialiști, simptomele rămaneau la fel de prezente și uneori deveneau chiar mai dese și mai intense. După primele 5 ședințe de psihoterapie în care am cautat să descoperim gândurile și convingerile care puteau cauza și întreține crizele de panică și de teamă a unei morți imediate, totodată învățând să-și controleze respiratia prin anumite metode cunoscute pe care le folosesc în astfel de situații, Alina a reușit să obțină un anumit control al emoțiilor și chiar să-și rărească substanțial periodicitatea crizelor. De la câteva crize pe zi ajunsese la câteva crize pe săptămână. Un rezultat bun dar nesatisfăcător, tinând cont că planurile imediate erau de a-și termina studiile superioare, de a-și reface relația cu soțul și de a-și planifica un copil.

După încheierea ședințelor de psihoterapie, Alina prezenta din ce în ce mai rar aceste manifestări disfuncționale, devenise o persoană mai pregătită să le vină în întâmpinare și spunea că se simte mai puțin afectată de ele. La scurt timp a rămas însărcinată și a dus sarcina cu bine la capăt, dând naștere unei copilL perfect sănătos.  Acum, reevaluând situația de atunci, am convingerea că ar fi fost deosebit de benefic dacă aș fi eliberat din corpul clientei mele, unele afecte nerezolvate din copilărie, care au rămas undeva blocate în corp și care au dus la crearea unui cerc vicios al crizelor și exceselor ei de adrenalină, din care, datorită efectelor lor sabotatoare, Alina nu reușea să se elibereze în totalitate.

Afectele prizoniere și blocate în corp, sunt de forme variate, multi-universale și invizibile, și tocmai de aceea rămân de cele mai multe ori nedescoperite sau necunoscute nouă. Le simțim adesea efectele dar de cele mai multe ori nu știm de ele, de circumstanțele sau situațiile care le-a provocat, acestea fiind create cu mult timp în urmă.  Medicina tradițională sau alopată înspre care se îndreptă cei mai mulți dintre noi, este eficientă și necesară, însă în cazurile în care aceasta nu dă rezultatele dorite este după parerea mea și a unor mari specialiști din această lume, mai mult decat benefic să se aplice de urgență, o metodă de eliberare a Afectelor Blocate în Corp, pentru că doar îndepărtând cauza putem spera la o vindecare completă.